Preskoči na glavni sadržaj
Kupujte putem interneta u: AT | IT | CH | FR | DE | UK | CZ | SE | DK | BE | NL | IE | ES | PL | LU | HR

Podne pločice od porculanskog kamena

Moderne zidne i podne pločice - atraktivan dekor i visoka funkcionalnost

Podne i zidne pločice su normalne za svaki stan i dom. No, znate li i odakle dolaze praktične i ukrasne pločice?

Povijest pločica seže daleko u prošlost. Već oko 2000. godine prije Krista podovi kuća na istoku bili su ukrašeni podnim pločicama. Preteče sadašnjih pločica izrađene su od pečenih i sušenih na zraku materijala. Rimljani su također koristili podne pločice, koje su uglavnom bile izrađene od keramike. Nakon pada Rimskog Carstva, praktične podne pločice privremeno su zaboravljene, a zamijenjene su estrihom od vapna i gipsanog morta. Tek su početkom 12. stoljeća podovi od pločica ponovno dobili na važnosti. Iznad svega, obrtnici u Francuskoj i Engleskoj proizvodili su šarene zidne i podne pločice, od kojih su neke umjetnički oslikane. Stoga nije prošlo mnogo vremena dok su atraktivno proizvedene pločice u mnogim bojama i oblicima pronašle svoj put do Njemačke. Ovdje su se ukrasne pločice u početku koristile kao ukrasni element, osobito u svetim zgradama poput crkava i katedrala. Nadahnuti motivima s Orijenta, umjetnički mozaici nastali su od pojedinačnih zidnih pločica i podnih pločica koje su oblikovale ukrasne ukrase. U 21. stoljeću podne i zidne pločice više nisu namijenjene samo za ukrašavanje, praktične pločice postale su neizostavan dio funkcionalnog opremanja modernih životnih prostora.

Podne i zidne pločice - robusne za svakodnevnu uporabu

Sigurno imate i kupaonicu popločanu pločicama. Zidne pločice posebno su korisne u vlažnim prostorijama. Materijali koji se koriste za podne i zidne pločice su vodootporni. Svakodnevno kupanje i tuširanje izazov je za materijale, podne i zidne pločice mogu bez problema podnijeti vlagu. I u kuhinji, gdje se rukuje tekućinama za kuhanje i mašću, neosjetljive zidne i podne pločice su građevinski materijal koji će vam omogućiti ugodno okruženje za njegu. Pločice se stoga posebno lako čiste ne samo u domaćim sanitarnim i kuhinjskim prostorima, već se i klinike i restorani oslanjaju na robusne materijale od kojih su izrađene podne i zidne pločice. Zidne pločice i podne pločice neophodne su u područjima gdje higijena igra posebno važnu ulogu, primjerice u operacijskim dvoranama ili kuhinjama restorana.

Savjeti za učinkovito čišćenje zidnih i podnih pločica

Zidne pločice i podne pločice smatraju se neosjetljivim i posebno se lako čiste. To nije uvijek slučaj. Stoga biste trebali uzeti k srcu nekoliko savjeta kako bi vaše pločice dugo bile čiste i lijepe. Kada se koriste u sanitarnim prostorijama, posebno je uobičajeno zaprljanje podnih i zidnih pločica vapnom i zubnom pastom. U kuhinjskom prostoru također postoje dosadne mrlje od masti. Pogotovo ako imate pločice svijetle boje, mrlje su brzo uočljive i remete cjelokupnu sliku u prostorijama. Stoga biste trebali redovito čistiti podne i zidne pločice te uklanjati prljavštinu i ostatke. Jednostavni kućanski lijekovi i neagresivna posebna sredstva za čišćenje ovdje ispunjavaju svoju svrhu i osiguravaju da su vaše podne i zidne pločice sjajne i čiste. Uobičajeni problem s malo starijim pločicama je požutjelost materijala. Najbolji način čišćenja površine podnih i zidnih pločica je jednostavno korištenje soli i malo terpentina. Salmiakgeist je dobro sredstvo za sprječavanje da pločice postanu dosadne. Jednostavno izbrišite i zidne pločice i podne pločice zasjat će u novom sjaju. Korištenje lanenog ulja ili jednostavnog octa također osigurava sjajnu i čistu površinu za podne i zidne pločice. Za učinkovito čišćenje podnih pločica, jednostavno dodajte mrvicu octa u pripremljenu, toplu vodu za brisanje i pločice će imati lijep, sjajan izgled. U slučaju tvrdokornih mrlja od kamenca u sanitarnim prostorijama i kuhinji, korisno je upotrijebiti koricu naranče kako bi podne i zidne pločice zasjale u novom sjaju. Utrljajte zahvaćene pločice zdjelom, ostavite cijelu stvar da djeluje oko 1 sat, a zatim obrišite podne i zidne pločice vlažnom krpom. Osim površine zidnih i podnih pločica, fuge se moraju redovito čistiti. Ovdje vam mogu pomoći i neki jednostavni kućni lijekovi. Upotreba komercijalno dostupnog praška za pecivo može biti osobito učinkovita. Sodu bikarbonu pomiješajte s malo vode u kašu. Ova se pasta zatim nanosi na zglobove, po mogućnosti starom četkicom za zube, te se ponovno ispere. No, amonijak je također učinkovito sredstvo za učinkovito čišćenje spojeva podnih i zidnih pločica.


Zidne pločice i podne pločice u 21. stoljeću više nisu čisto funkcionalne obloge. Iako je prije nekoliko desetljeća izbor pločica bio mali, a dekori su često podsjećali na bolnice, sada postoji niz atraktivnih boja i motiva za posebno lijepe podne i zidne pločice.

Kao jedna od najpopularnijih opcija podnih i zidnih obloga, moderne zidne pločice i podne pločice daju odlučujući doprinos pozitivnom oblikovanju životne atmosfere. Ostakljene i neglazirane pločice dostupne su ovdje. Prilikom odabira odgovarajućih podnih pločica posebnu pozornost trebate posvetiti robusnoj kvaliteti. Nove zidne pločice i podne pločice obično su akvizicija koja bi trebala trajati mnogo godina, ali budući da su podne pločice posebno izložene svakodnevnoj uporabi, dobar i stabilan dizajn ovdje je vrlo važan. Za unutarnju upotrebu, na primjer, prikladne su podne pločice izrađene od zemljanog posuđa. Ako vam trebaju podne pločice za vanjsko područje, na primjer za terasu, možete odabrati odgovarajuću keramiku ili cigle. Vanjske podne pločice moraju ispunjavati posebne zahtjeve. Materijali koji se koriste tijekom proizvodnje trebaju biti posebno izdržljivi i otporni na mraz.

Bez obzira na to jesu li podne ili zidne pločice, za unutarnju ili vanjsku upotrebu, trenutne pločice zadovoljavaju sve zahtjeve za funkcionalnost i atraktivan dizajn. Sada sve što trebate učiniti je odabrati svoj vlastiti osobni model praktičnih i atraktivnih zidnih i podnih pločica.

Vaša internetska trgovina nudi veliki izbor podnih pločica i zidnih pločica u širokom spektru dekora i dizajna za vaš ugodan dom.