Preskoči na glavni sadržaj
Kupujte putem interneta u: AT | IT | CH | FR | DE | UK | CZ | SE | DK | BE | NL | IE | ES | PL | LU | HR

Terasa za mediteranski štih

Terasne ploče - na to morate obratiti pažnju

Terasa se može koristiti za mnoge događaje. Na površini ima dovoljno mjesta za ležernu večer uz roštilj s prijateljima. Naravno, možete se opustiti i na terasi i uživati u suncu u potpunosti. No ako još nemate terasu, možete je sagraditi za sebe ili sami pružiti ruku. Korisno je ako se unaprijed informirate o mogućnostima i dobijete informacije o vrstama terasastih ploča i pločica. Ali čak i ako vam se stara terasa više ne sviđa, možete dodati nove pločice. Patio ploče i pločice neizbježne su za lijepo područje za opuštanje na otvorenom. Osim toga, ploče za terase također se drže ako, na primjer, želite postaviti dječji bazen za djecu. Pločicama stvarate mediteranski štih tako da možete uživati u ljetu na otvorenom. Kako ovo više nije samo san, uskoro biste trebali početi birati pločice ili ploče za terase i pozabaviti se pričvršćivanjem ploča terasa.


Terase i vrtne ploče

Terasa i vrtne ploče

Od kojeg su materijala izrađene ploče ili pločice za terase?

Dobivate ploče za terase ili čak pločice za terasu od betona ili prirodnog kamena. Ukupna slika odlučujuća je za odabir terasa. Ovdje biste trebali obratiti pozornost na zid kuće, vrt i eventualno i nogostupe kroz vrt. Betonske ploče za terase dostupne su u različitim bojama i oblicima. Pločice sa pjeskarenim zrnom nude prekrasan izgled. Prilikom odabira ploča za terasu morate imati na umu još jednu točku - cijenu. Troškovi ploča terasa koje možete koristiti za popločavanje terase relativno su visoki. Stoga je osobito važno da unaprijed saznate o cijeni ploča terase. Betonske ploče za terase obično se mogu vrlo jednostavno položiti pločicama i pričvrstiti, čak i od majstora hobija. Međutim, ako želite popločati terase od prirodnog kamena na terasi, potrebna vam je ručna vještina. Pločice za terase od prirodnog kamena izgledaju elegantnije, ali obično su skuplje za kupiti od terasa od betona. Međutim, pločice od prirodnog kamena imaju neke prednosti. Ne sadrže toksine i nude vrlo širok raspon boja za odabir. U pravilu, s pločama za terase ili pločicama od prirodnog kamena, niti jedna pločica nije ista kao ostale. Zrna terasa su potpuno različite za svaku ploču. Pločice za terase također se često koriste s izgledom terakote. Međutim, postoje i terase izrađene od drveta. Pločice od pješčenjaka jednako su popularne i savršeno se slažu s kućom od pješčenjaka.Terase i vrtne ploče

Terasaste i vrtne ploče u drvnom izgledu

Što treba uzeti u obzir pri odabiru terasastih ploča?

Pločice za terase dostupne su u različitim kvalitetama. Pri kupnji je stoga vrlo važno da pažljivo pogledate ploče terase. Vrste ispod pločica također nisu uvijek identične. Dakle, ako želite dugo uživati u pločama terase, neizbježno je da kupite pristojnu kvalitetu. Još je jedna točka potrebna pri odabiru terasastih ploča - nosivost. Ako želite da pločice izdrže težinu automobila, morate se pobrinuti da su ploče za terase vrlo visoke kvalitete. Čak i s popločavanjem potrebni su odgovarajući pripremni radovi kako ne bi došlo do šupljine ispod ploča terase. Budući da su šupljine između pločica i ploča terase jamstvo da će ploče terase uskoro pokazati pukotine i oštećenja. Posljedica bi bila da biste morali ponovno popločati ploče terase.


Oblici i boje ploča i pločica za terase

Ako ste zainteresirani za pločice ili pločice s uzorkom izgleda, onda postoji i veliki izbor pločica za terase. S druge strane, složeniji je posao popločavanje ovih terasastih ploča. Zbog kombinacije ploča terasa, mora se voditi računa da se osigura minimalna odstupanja u uzorku. Slika ploča terasa brzo izgleda neujednačeno. Ako niste sigurni u popločavanje terasa, uvijek potražite savjet od stručnjaka. Preporučljivo je prvo pločice terase testirati na neupadljivom mjestu. Ako se ploče s terase drže jednostavnima s vizualnog stajališta, popločavanje nije velika stvar. Međutim, kao što je već spomenuto, popločavanje terasastih ploča od prirodnog kamena malo je teže. Budući da ploče terase izrađene od prirodnog kamena obično imaju zrno koje također treba biti raspoređeno na jednoličan način. Također je moderno kombinirati ploče terase s drugim pločama terase. Pazite da uzorak bude ravnomjeran i da su različite terase izrađene od istog materijala. Izbjegavajte postavljanje previše različitih pločica na terasi jer izgled tada može izgledati pomalo kaotično. 

Terase i vrtne ploče

Terasa i vrtne ploče

Glatke ili neravne ploče terase

Prilikom kupnje vrtnih pločica također biste trebali razmisliti o čišćenju terasa. Ako pločice imaju glatku površinu, ploče terase se naravno mogu i lakše očistiti. Neravne ploče terase od prirodnog kamena zahtijevaju zasebno čišćenje. Budite oprezni ako koristite perač pod tlakom za čišćenje vrtnih ploča. Masa za fugiranje bi mogla otpasti i ploče se otpuštaju. Posljedica bi bila da biste morali ponovno popločati ploče terase. Još jedna točka koja je važna pri odabiru terasa za terasu je zima. Ako želite koristiti terasu i zimi, imajte na umu da temperatura može uzrokovati sklizanje ploča terase. Ako popločujete stazu terasama, to se također mora uzeti u obzir kako bi se rizik od nesreća sveo na minimum. Grube ploče za terase manje su klizave od terasa koje imaju glatku površinu.


Što je više ploča terasa, ponuda je jeftinija

Kada kupujete terase za terasu, razmislite unaprijed. Ako tek namjeravate odabrati terase za terasu, razmislite i o tome nisu li terase prikladne i za popločavanje staza ili garaže. S većim brojem terasa, s jedne strane, cijena postaje jeftinija i ne morate kasnije kupovati terase. Stoga unaprijed planirajte u kojim područjima želite popločati ploče terase. Još jedna prednost kupnje velikog broja vrtnih ploča je što dobivate dosljedan izgled. Čim je terasa, staza ili garaža opremljena istim pločicama, ukupna slika je prekrasna. S takvim projektom pregovarajte s trgovcem o dobrom popustu za pločice terase. Tako možete uštedjeti još više pri kupnji terasa.

Što se događa s ostacima ploča terasa?

Ako ste kupili previše pločica za terasu i ne možete ih sve popločati, pločice se mogu koristiti i u druge svrhe. Ploče za terase mogu se zdrobiti čekićem i koristiti kao obrub za cvjetnjake. Pločice za terase od prirodnog kamena također se mogu jako dobro koristiti u cvjetnim kutijama kako bi se izbjeglo zalijevanje. Također se preporučuje usitniti preostale terasaste ploče i pomiješati ih sa zemljom. Međutim, to se preporučuje samo ako su terase izrađene od prirodnog kamena. Nema ograničenja za maštu pri korištenju preostalih pločica.

Ovako se polažu različite pločice
Čak su i u pripremnim radovima pločice od prirodnog kamena odn Betonske pločice ukazuju na druge postupke. Imajte nasljednike Pogledajmo pobliže dvije tehnike polaganja pločica objasnio.

Betonske pločice:

Betonske pločice imaju robusna, izdržljiva i jeftina svojstva. Gotovo da nema ograničenja u raznolikosti u izboru betonskih pločica. Betonske pločice također su popularan materijal zbog svoje površinske strukture. Betonske pločice zahtijevaju stabilnu i vodopropusnu podlogu. Pomoću drvenih kolčića i užeta može se jasno razgraničiti područje na koje će se kasnije postaviti pločice. Poželjno je iskopati zemlju oko 30 cm. Trebali biste obratiti pozornost na blagi nagib dalje od kuće. Ovo je važno kako kiša ne bi ostala na pločicama, već bi mogla pravilno otjecati. Blagi nagib obično se uopće ne primjećuje. Dosta šljunka i drobljenog kamena sada je raspoređeno po tom području. I ovdje je poželjno odabrati visinu od 30 do 40 cm. Na ovu površinu ima smisla rasporediti sloj šljunka ili pijeska debljine 5 do 8 cm. Cijelo područje do ove točke još nije zbijeno. Ovaj proces dolazi tek kasnije. Ako sada imate glatku površinu ispred sebe, možete početi postavljati pločice. Betonske pločice se vrlo lako polažu. Nakon što ste tek položili ploče terase, koje možete odrediti libelom, sada slijedi zbijanje. Površina pločica sada je zbijena pomoću vibracijske ploče. Zatim se pločicama dodaje pijesak kako bi se dobilo dovoljno žbuke između pločica. Nakon što ste pomeli pijesak između pločica, sada možete dobro zalijevati cijelo područje. Čim se područja između pločica, tj. Spojevi i podloga osuše, fuge ćete morati ponovno napuniti pijeskom. Ponovno pomesti pijesak između pločica tako da se fuge potpuno napune. Sada morate drugi put dobro zalijevati pločice ili područje - nakon što se sve ponovno osuši, sada možete stati na pločice i terasa je dostupna.


Terase i vrtne ploče

Terasa i vrtne pločice

Pločice od prirodnog kamena

Za razliku od betonskih pločica, terase od prirodnog kamena moraju se postaviti na čvrstu površinu. Pločice od prirodnog kamena imaju ekološki značajke, iskušane su i idealno prikladne za dugotrajnu uporabu. Staze, stepenice i zidovi mogu biti ukrašeni pločicama od prirodnog kamena. Osim toga, pločice se također bolje uklapaju u cjelokupnu sliku. Međutim, polaganje pločica od prirodnog kamena igra je malo strpljenja. Betonske pločice obično su dostupne u standardnoj veličini. Pločice za terase od prirodnog kamena imaju različite dimenzije i obično se moraju prethodno razbiti. Stoga morate komad po komad birati pločice od prirodnog kamena i polagati ih izravno ovim odabranim redoslijedom. Međutim, prije nego što počnete postavljati pločice, potreban vam je betonski temelj. Tlo se za to malo iskopa, 30 cm je sasvim dovoljno. Zatim se tlo sabija, postavlja se oplata s drvenim pločama. Obratite pozornost na nagib koji bi trebao biti udaljen od kuće. Sada se na to područje stavlja sloj šljunka širine oko 3 cm. Čelična armatura daje dodatnu stabilnost. Sada područje napunite betonom. Treba stvoriti betonski sloj debljine oko 15 cm. Nakon što se beton stvrdne oko 7 dana, obojen je brtvenom masom. Tek sada možete početi postavljati pločice od prirodnog kamena.


Za polaganje vam je potreban mort koji je posebno dizajniran za polaganje pločica od prirodnog kamena.

Imajte na umu da će mort djelovati samo oko dva sata. Stoga miješajte samo onoliko žbuke koliko je potrebno. Sada umetnite pločice od prirodnog kamena tako da na pločice nanesete i malo morta. Na taj način izbjegavate šupljine ispod pločica. Pločice se pažljivo tuku gumenim čekićem tako da se zrak ispod potpuno uklanja. Površina se uvijek iznova provjerava libelom. Mort koji curi iz pločica treba odmah ukloniti. Nakon što je površina u potpunosti položena, očistite pločice vodom i spužvom. Možete izaći na terasu nakon samo jednog dana sušenja.