Preskoči na glavni sadržaj
Kupujte putem interneta u: AT | IT | CH | FR | DE | UK | CZ | SE | DK | BE | NL | IE | ES | PL | PT | FI | GR | RO | NO | HU | BG | HR | LU

O prirodnom kamenu

Zanimljive činjenice o prirodnom kamenu

Prirodni kamen / vrste kamena

O pločicama od prirodnog kamena ili mozaiku od prirodnog kamena

Sve stijene općenito se nazivaju prirodnim kamenjem. Definicija pojma "stijena" mješavina je minerala. Prirodno kamenje koje se ekonomski smatra ili obrađuje naziva se prirodno kamenje ili kamenolom. Prirodno kamenje koje se najviše koristi dolazi iz Indije, Kine, Južne Afrike, Brazila, Italije, Turske, Španjolske i Skandinavije. Prirodno kamenje dio je kulturnog bogatstva zemlje podrijetla, a ime je povezano s odgovarajućom zemljom. Prema svom izgledu, prirodno kamenje možemo podijeliti na rastresitu stijenu (to nije prirodno kamenje) i čvrstu stijenu. Tehnički kriteriji obrade definirani su tvrdim kamenom i mekim kamenom. Ova je klasifikacija neophodna za klesarske radionice u kojima se kamenje obrađuje, strojno pilje ili brusi. Svojstva korištenja prirodnog kamena ili za kasniju moguću uporabu ovise o kemijskom napadu ili utjecaju okoliša. Za trgovinu, prirodno kamenje podliježe testovima prikladnosti prema europskim standardima. Prirodno kamenje može se podijeliti u tri klase kamena prema podrijetlu: Otvrdnuća stijena (magmatske stijene): Magmatska stijena nastaje očvršćavanjem (kristalizacijom). Razlikuju se plutoniti kao duboke stijene (one se nalaze na dubini većoj od 5 km), sub-vulkanske stijene koje su se ohladile na dubinama između 0 i 5000 metara i vulkanske stijene vulkanskog podrijetla. Prirodni kamen koristi se kao podovi i podne pločice za uređenje interijera, kao i u industriji, u hortikulturi, unutarnjoj gradnji i još mnogo toga. Koristi se za oblaganje fasada (npr. Također zidnih pločica), stepenica i podnih obloga (npr. Podne pločice), kao i skulpture. Prirodno kamenje vadi se u kamenolomima i dovodi do odgovarajuće veličine u tvrtkama za preradu kamena, gdje se i površine obrađuju. Privlačnost prirodnog kamena leži u neravnomjernosti boje.

Posjetite nas u našem izložbenom prostoru u Hamburgu i uvjerite se sami.

Podaci o pločicama od prirodnog kamena

Korištenje prirodnog kamena u građevinarstvu ima i druge prednosti:

Prirodni kamen je antialergijski Prirodni kamen dobiva se na način koji štedi energiju Prirodni kamen je nezapaljiv Prirodni kamen je otporan na habanje Prirodni kamen može se reciklirati jer je prirodni proizvod. Kamene površine prirodnog kamenja ovise o nekoliko utjecaja, poput obitelji kamena, kao i o gustoći i prirodi pojedinih minerala u kamenu. Prirodni kamen ima mnogo različitih boja i različitih površina. Prirodno kamenje koje sadrži vapno (vapnenac i mramor) osjetljivo je na kiseline pa se mora održavati i čistiti drugačije od drugog prirodnog kamenja, posebno ako se koristi kao podne pločice. Nisu jako izdržljivi pa se često ugrađuju u zatvorene prostore. Granit je vrlo tvrdi prirodni kamen i koristi se na otvorenom gdje je veliki promet.

Obrada prirodnog kamena:
U tvrtkama odgovornim za to, sirovi se blokovi režu otvoreno u pločama, ovisno o željenoj debljini, koja je obično 20, 30 ili 40 mm. Zatim se ploče skraćuju po širini i dužini na odgovarajuću veličinu.

Za podne obloge primjenjuju se sljedeći standardi veličine:
Podna obloga u trakama od 15 mm; 20 mm; Debljine 30 mm. Uobičajene su širine traka od 150 mm, 200 mm, 250 mm, 300 mm ili 400 mm. Pločice od prirodnog kamena debljine 10 mm imaju standardni format 305 x 305 mm; 610 x 305 mm, 300 x 150 mm. Dostupni su i drugi formati.
Travertin je vapnenac svijetle pješčane žućkaste do smeđe boje. Riječ je o slatkovodnom vapnu koje se vadi iz slatkovodnih izvora. Izvori sadrže ione kalcija i hidrogenkarbonata, kao i ugljični dioksid, sedre se sastoje od kalcijevog karbonata.
Sedren je porozan i ima šupljine koje stvaraju biljke i čine vanjsku strukturu. Lako se lomi, reže i može se koristiti za brušenje i poliranje. Travertin od prirodnog kamena stoga se smatra građevnim blokom i za ukrašavanje, npr. Za fasade (zidne pločice), kao podovi (podne pločice, pločice) ili kao okviri vrata i prozora (obrubi). Sedra se koristi s otvorenim porama ili s lopaticom. Unatoč apsorpciji vode od 0,3-3,0%, sedrene su otporne na mraz. Ima malu težinu i relativno nisku čvrstoću. To također olakšava rad i nudi veću otpornost na klizanje u usporedbi s mramorom. Još jedna prednost je što su ogrebotine jedva vidljive na površini. Ne samo da je to vrlo živahan prizor, već je i relativno jeftin u smislu potrošnje materijala. Travertin se vizualno ističe toplim tonovima koji stvaraju dašak mediteranskog načina života u vašem dnevnom boravku. Sedrene pločice (podne pločice, zidne pločice, sedreni mozaik, obrubi od sedre) pristaju posvuda i jamče mediteranski osjećaj.

Podaci o pločicama od prirodnog kamena

Mramor

Mramor je kamen svijetlih, krem boje pastelnih tonova ili tamnih, plemenitih boja. Drevna ljepota mramora samo je jedna karakteristika koja definira ovaj prirodni kamen. Mramor je bezvremenski i zadržava svoju prepoznatljivu vrijednost u cijelom svijetu. To je stijena koja se sastoji od minerala kalcita i dolomita pa je stoga karbonatna stijena. Vađenje mramora još uvijek je mukotrpno; ranije je mramor vađen iz pukotina. U današnje vrijeme, zahvaljujući tehničkim inovacijama, nabava je postala lakša. Mramor se optički može prepoznati po pojedinim kristalima koji svjetlucaju ovisno o upadu svjetlosti. Mramor je vrlo popularan u dizajnu interijera. Koriste se za ukrašavanje, za fasade, kao podne obloge, kao pločice i za skulpture. Dostupno kod nas: mramorni mozaik, mramorni mozaik, mramorne ivice, mozaik od mramornog stakla, mramorni mozaik, mramorni sudoper.

Škriljevac
Škriljevac je stijena crne, sive, plavkasto sive, zelenkaste, žućkaste, crvene ili ljubičaste boje. Karakteristika škriljevca je njegova velika cijepljivost i razlika u površini. Gotovo su ravne do izrazito hrapave površine. To je sitnozrna stijena s visokim udjelom minerala gline pa se stoga naziva i glinena stijena. Tehnikom rudarstva sada se rukuje uz pomoć strojeva. Koristi se kao fasadni materijal i vrlo je izdržljiv. Dostupno kod nas: mozaik od škriljevca, ukrasni mozaik od škriljevca porculanski kameni materijal, mozaik od škriljevca, podne pločice porculanski kameni škriljevac, mozaik od škriljevca.

Kvarcit
Kvarcit je stijena koja je u svom čistom obliku bijelo-sive ili bijele boje. Dodavanjem minerala željeza stvaraju se žute i crvene boje. Fino je do srednje zrnato, sastoji se od međusobno povezanih zrna kvarca i ima sadržaj kvarca od najmanje 98%. Kvarcit se također definira kao silicificirani pješčenjak. Zbog visokog sadržaja minerala jedna je od najtvrđih stijena i često se koristi za unutarnju i vanjsku gradnju. U unutrašnjosti se kvarcit koristi kao podna obloga, primjerice kao podne pločice, zbog svojih povoljnih svojstava cijepanja. Vrlo je otporan i može podnijeti utjecaje.

Natursteinfliesen Information

Onyx mramor

Oniks mramor nije ni mramor ni oniks, već je izveden iz njih. Uobičajene boje su bijela, žuta, narančasta, crvena i zelena u svijetlim i tamnim tonovima. Nalazišta minerala rezultiraju višebojnom cjelokupnom slikom, koja je posebno lijepa. Oniks se nanosi na vapnenac i vrlo mu je sličan. To je stijena koja je nastala iz slatkovodnog vapnenca. Oniks se sastoji od minerala kalcita ili aragonita. Vrlo su prozirni na svjetlu i stvaraju prekrasan učinak. Dostupno kod nas: mramorni mozaik od oniksa, mozaik od oniks mramora, staklena mramorna mješavina mozaika. Granit je duboka magma stijena od svijetlo sive do plavkasto crvene i žućkaste boje. Učinci sadržaja minerala i čimbenici okoliša glavni su razlozi za bojanje. Srednje je do krupnozrnato, krupnokristalno i masivno, sadrži kvarc i feldspat, kao i tamne minerale poput sljude. Granit se vadi iz donje kore zemlje i varira u tvrdoći ovisno o sadržaju aktivnog sastojka. Nakon brojnih procesa obrade postaje najtvrđi i najotporniji prirodni kamen te je stoga pogodan za unutarnju i vanjsku gradnju.

Pitati? Rado ćemo vam pomoći putem e -pošte ili telefona. Vaš Mosafil tim.